Sustainability

De essentie van sustainability

De term sustainability wordt te pas en te onpas gebruikt. Alles dat enigzins rekening houdt met het milieu krijgt al snel het label “sustainable”. Terwijl een product en/of bedrijf pas sustainable is als we op deze manier van produceren oneindig door kunnen gaan zonder dat onze natuurlijke bronnen opraken.

Een mooie allesomvattende defenitie komt uit het rapport Our Common Future (1987):

Sustainability means meeting our own needs without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

The United Nations Brundtland Commission

Uitgangspunten van sustainability

Iets is pas echt duurzaam als er op een duurzame manier over nagedacht is: welke oplossing zo lang mogelijk meegaat en waarbij natuurlijke bronnen zo min mogelijk worden uitgeput. Om een écht duurzaam project of bedrijf op te starten, moet je anders gaan denken. Buiten de kaders van onze huidige kapitalistische maatschappij:

Afval bestaat niet
Groeien is geen doel
Alles is verbonden

De bovenstaande uitgangspunten zijn geen hogere wiskunde, maar desondanks wordt er niet vaak op deze manier naar de wereld gekeken. Bekijk per uitgangspunt welk maatschappelijke dogma’s je moet doorbreken om te kunnen starten met sustainability.

Waarom “duurzame” producten niet per se duurzaam zijn

Het kopen van een stoel gemaakt van gerecycled plastic lijkt op het eerste oog een duurzame keuze. Maar op welke manier wordt deze stoel eigenlijk geproduceerd? Waar wordt hij geproduceerd en hoe wordt het naar jou vervoerd? Het kost namelijk energie (brandstof) om dit met een machine te produceren. En stel het wordt geproduceerd in Amerika, dan moet het nog vervoerd worden naar Nederland middels scheepvaart en vrachtwagens.

De duurzaamste optie is een tweedehands stoel kopen in jouw eigen buurt. Daarnaast is het nog de vraag of je echt een nieuwe stoel nodig hebt. De meest duurzame keuze is te consuminderen. Of door creatief te zijn met wat je hebt of in je omgeving vindt.