SUstainability >>>>> Groeien is geen doel

Groeien is geen doel

Ons economisch systeem is niet duurzaam

Helaas is ons economisch systeem zo ingericht dat bedrijven moeten blijven groeien om hun hoofd boven water houden. Dit gaat met name over bedrijven met grote leningen of verkoop van aandelen, zij moeten namelijk rente betalen over het geleende geld of winst maken om de aandeelhouders tevreden te houden. Hierdoor focussen bedrijven op het zoveel mogelijk groeien ten kosten van alles.

Als Sustainable Starter wil je het liefst niet meedoen aan dit onhoudbare (verouderde) systeem. In dit systeem moet je uiteindelijk minder kosten maken om extra winst te kunnen maken, als je prijs niet verder verhoogd kan worden. Dit gaat altijd ten koste van mensen, dieren of de aarde. Denk aan snijden in de arbeidskosten, werkomstandigheden, leefomstandigheden van dieren en grondstoffen op grotere schaal inkopen. Dit zal haaks komen te staan op de duurzame ambities die je hebt.

Groei op basis van behoefte

Begin daarom klein en groei mee met de daadwerkelijke behoefte die je met jouw aanbod creëert. Verzamel mensen om je heen die in je duurzame idee geloven en hier iets van hun tijd, kennis of kunde in willen steken. Of zelfs hun geld, alleen dan wel zonder rente, want anders heb je alsnog het zelfde probleem dat je moet groeien.

Tegenwoordig zijn er talloze platformen te vinden waarbij je jouw duurzame idee kan crowd funden. Of is er een fonds of budget beschikbaar vanuit jouw gemeente voor duurzame projecten. Je moet dan wel creatiever te werk gaan en meer geduld hebben, maar het zal je meer vrijheid en minder stress opleveren op de lange termijn. En niet geheel onbelangrijk: het is niet belastend voor mensen, dieren of de natuur.

Focus op jouw passie

Als groeien geen doel is, wat is dan wel een goed doel voor je onderneming of project?
Daarvoor hoef je enkel de volgende vragen te beantwoorden:
– Waar kom jij je bed voor uit?
– Wat wil jij graag veranderen in de wereld?

Zo kom ik met alle liefde mijn bed uit om mensen te helpen hun duurzame dromen te realiseren. Twijfel dan ook niet om contact met mij op te nemen als je advies nodig hebt.