SUstainability >>>>> Alles is verbonden

Alles is verbonden

De wereld, de natuur, je lichaam, je cellen, alles staat met elkaar in verbinding en creëert een balans met verschillende soorten circulaire processen. Deze processen zijn circulair en niet lineair zodat ze met onderlinge uitwisseling van energie en grondstoffen elkaar in stand kunnen houden. Zonder input nodig te hebben van buitenaf.

Wij verstoren de balans op aarde

Lineaire processen hebben daarentegen altijd input nodig om het proces in gang te houden. Hierdoor verstoor je de balans in de bestaande circulaire processen, waarvan je de energie en grondstoffen gebruikt voor jouw lineaire proces. Een duurzaam proces is altijd geven & nemen, niet enkel nemen.

Dit laatste is wat wij als mensen met name gedaan hebben sinds de industriële revolutie, waarin we producten op grote schaal gingen produceren. Hiermee hebben we de circulaire processen verstoord voor economische doeleinden, niet voor ons welzijn.

Een paar voorbeelden van circulaire processen die wij hebben verstoord:

  • We vervuilen ons drinkwater met onze uitwerpselen en chemische afvalstoffen (denk aan PFAS, chemische schoonmaakmiddelen & verzorgingsproducten)
  • We vervuilen onze lucht met uitlaatgassen door de (chemische) industrie en veel te reizen m.b.v. fossiele brandstoffen
  • We vergiftigen onszelf door ons voedsel te behandelen met pesticiden en anorganische middelen waarmee we het bodemleven doden en ons eigen microbioom

Het huidige systeem wil zichzelf in stand houden

Dankzij ons huidige systeem is het bijna onmogelijk om de circulaire processen van de natuur niet te verstoren. Grote industriële bedrijven verschuiven dan ook vaak de schuld naar de consumenten: “Jullie willen niet fietsen of met het OV reizen. Jullie eten zoveel vlees i.p.v. groentes.” Terwijl juist deze bedrijven de macht en de middelen hebben om hun processen te verduurzamen of een nieuw circulair proces te ontwikkelen. Dat zorgt alleen voor minder winst, dus steken ze liever geld in marketing om jou te verleiden alsnog deze producten te kopen.

Verandering komt als we met alles in verbinding zijn

Toch wil ik je meegeven als consument of ondernemer dat al je acties een gevolg hebben. Direct of indirect, dichtbij of ver weg. Als jij enkel grondstoffen neemt en niet evenveel teruggeeft, zal er ergens op den duur een tekort ontstaan. Wellicht heeft het geen effect op jouw leven, maar wel die van je kinderden of op mensen in een ander deel van de wereld.

De natuur is complexer & intelligenter dan je denkt. Alles op aarde, elk dier, elke plant, de bergen, zeeën, rivieren, heeft een functie om het ecosysteem in balans te houden. Zodat alles op aarde, zonder input van buitenaf, kan functioneren als een zelfvoorzienend systeem.

Laten we samen de balans van ons ecosysteem herstellen!