SUstainability >>>>> Afval bestaat niet

Afval bestaat niet

De natuur werkt op basis van circulaire processen

De natuur is op zo’n manier gebouwd dat alles wat natuurlijk tot stand gekomen is altijd hergebruikt kan worden. Er blijft nooit afval of nutteloos materiaal over. Wellicht dat iets door ons als nutteloos gezien wordt – denk aan koffiedik – maar voor schimmels & bomen is dit een rijke voedingsbron.

Soms wordt “afval” pas nuttig als het een ander doel dient dan voorheen of onderdeel wordt van iets nieuws. Zo kan elektronisch afval voor consumenten weinig waarde hebben, terwijl ze belangrijke grondstoffen bezitten voor het produceren van nieuwe elektronica.

Lineaire productieprocessen zorgen voor afval

Veel bedrijven suggereren dat recyclen niet winstgevend genoeg is omdat het productieproces van een nieuw product goedkoper is. Dat kan in eerste instantie ook waar zijn, omdat hun producten zo ontworpen zijn dat het veel moeite en energie kost het te recyclen.

De tweede drogreden is dat het logistiek gezien niet duurzaam is om kapotte producten overal op te halen voor recycling. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor te bedenken zoals: een inleverpunt bij alle fysieke winkels. De vraag is eerder hoe je dit goedkope productieproces in stand kan houden met een tekort aan grondstoffen én consumenten die steeds meer duurzame aankopen doen.

Circulair denken & ontwerpen

Het vereist een andere manier van denken; Afval bestaat niet maar geeft je veel nieuwe inzichten en mogelijkheden om geen grondstoffen en energie verloren te laten gaan. Als je dit perspectief in het begin van je businessplan en productieontwerp opneemt kan het je veel geld en energie besparen.

Lees hier meer over circulair & ecosystem design >